Sotilashautajaiset

Sotilaallisin kunnianosoituksin voidaan järjestää hautajaiset palveluksessa kuolleelle sotilaalle sekä vakinaisesta palveluksesta eronneelle sotilaalle.

Sotilaallisten kunnianosoitusten järjestämiseen tarvitaan vainajan omaisten pyyntö tai suostumus. Kunnianosoitukset järjestää se joukko-osasto, jossa vainaja kuollessaan palveli.

Siunaustilaisuudessa arkku verhotaan kielekkeiseen valtionlippuun ja sen päälle asetetaan vainajan lakki ja miekka. Arkun eteen asetetaan kunniamerkkityyny. Omaisten pyynnöstä sotilaalliset kunnianosoitukset voidaan tehdä rajoitetusti, jolloin muita kunnianosoituksia edellä mainittujen lisäksi ei tehdä.

Täysin kunnianosoituksin suoritettavaa siunaustilaisuutta varten määrätään kirkkoupseeri. Hän vastaa tarkan ohjeistuksen mukaisesta järjestyksestä, jota sotilaat noudattavat.

Siunaustilaisuuteen kirkkoon, kappeliin tai haudalle arkun kunniavartioksi tulee neljä sotilasta ja lippuvartio. Siunaamisen jälkeen ennen seppeleiden ja kukkalaitteiden laskua kunniavartiosto poistuu arkun ääreltä. Lähiomaiset laskevat aina ensin kukkansa. Kohta missä puolustusvoimat laskee seppeleensä sovitaan omaisten kanssa. Seppelettä on aina laskemassa vähintään kaksi henkilöä.

Kun siunaustilaisuus on kirkossa päättynyt, seppeleenkantajat ottavat arkun ympäriltä kukkalaitteet ja muodostavat kunniakujan käytävän varrelle.

Arkunkantajina on kuusi tai kahdeksan sotilasta. Omaisten toivomuksesta kantajat voivat olla myös omaisia.

Poistumisjärjestys kirkosta on seuraava: lippuvartiot, pappi, kunniamerkkien kantaja, arkku, lähimmät omaiset, puolustusvoimien ja muiden yhteisöjen viralliset edustajat, muu saattoväki.

Sotilaallinen hautaussaatto lähtee liikkeelle soittokunnan alkaessa soittaa surumarssia. Haudalla arkulta poistetaan lippu sekä miekka ja lakki. Lippu luovutetaan omaisille vain Pääesikunnan luvalla. Arkkua hautaan laskiessa ammutaan kunnialaukaukset omaisten niin toivoessa.

Kun vainaja saatetaan hautausautoon noudatetaan tätä samaa menetelmää.

LÄHDE: Puolustusvoimat

Kysy lisää…